9 voordelen van het laten maken van maatwerksoftware

Maatwerksoftware is duur, het maken van de software duurt lang en je krijgt vaak niet wat je verwacht’. Dit zijn veel voorkomende gedachten over het laten maken van maatwerk software. Er zijn vast gevallen geweest waarbij het zo erg was, maar deze ideeën zijn enorm achterhaald en ronduit fout.

Tegenwoordig maken wij software op een heel andere manier. Daardoor weet je juist heel snel en precies wat je krijgt en zitten er bijna geen risico’s meer in het project (lees hier over onze werkwijze).

Weet je ook voordelen te benoemen van het laten maken van maatwerk software? Laten wij er een paar uitwerken.

 1. Aanpassing aan jouw specifieke behoeften
  Maatwerk software wordt gebouwd om aan de specifieke behoeften van je bedrijf te voldoen. Je kiest precies de functionaliteiten die je nodig hebt. Er is dus geen onnodige functionaliteit. Dat heeft ook grote voordelen. Het is makkelijker om de software te leren gebruiken en de kans op verkeerd gebruik is kleiner.

Lees het volgende artikel van onze referent Bonneveld BV. Hierin onderschrijft men de voordelen van het op maat laten maken van software.

 1. Hogere efficiëntie
  Bij standaard software moet je vaak je werkwijze aanpassen aan de software. Vaak is dat prima, maar soms wel inefficiënt of zelfs onmogelijk. Maatwerk software zal specifiek worden ontworpen om de efficiëntie van je bedrijfsprocessen te verbeteren.De specifieke kenmerken van jouw proces krijgen de juiste ondersteuning. Repetitieve taken worden, als het even kan, geautomatiseerd. Zo zal je de productiviteit verhogen en meer gedaan krijgen in minder tijd. De software past precies bij jouw specifieke bedrijfsprocessen.
 1. Schaalbaarheid
  Op maat gemaakte software is in staat mee te groeien met jouw bedrijf. Het toevoegen van functionaliteit is eenvoudig. Bovendien kan software veel makkelijker opschalen dan spreadsheets en papieren rapportages. Snelle groei of veranderingen worden in de maatwerk software makkelijk  opgevangen.
 1. Betere integratie
  Het is lastig om een koppeling te maken tussen een papieren proces en een boekhoudpakket. In theorie is het wel mogelijk om vanuit een spreadsheet informatie te importeren in Excel. Maar een foutje in het spreadsheet of de import kan grote gevolgen hebben. Maatwerk software kan worden geïntegreerd met je bestaande systemen en processen om een naadloze workflow te creëren. Dit betekent dat je je bestaande boekhouding of ERP gewoon kunt behouden en toch nieuwe functionaliteiten kunt toevoegen.
 1. Hogere veiligheid
  Bij het maken van maatwerk software is beveiliging een uitgangspunt. Jij kunt bepalen hoe goed die beveiliging moet zijn. Het kan worden gebouwd met geavanceerde beveiligingsfuncties en beveiligingsprotocollen die je bedrijfsgegevens beschermen tegen ongewenste toegang. Dit kan dus verder gaan dan bij standaard software, maar dat hoeft niet.
 1. Kostenbesparing op de lange termijn
  Vaak kost het maken van maatwerk software in het begin meer dan een abonnement op standaard software. Alhoewel, de implementatie van een extra werkproces in ERP software kan erg duur uitvallen.Maatwerk software is op de lange termijn vaak goedkoper. Sowieso zijn de maandelijkse kosten vaak lager (zeker als er veel gebruikers zijn), maar wat is de besparing als het proces makkelijker en sneller verloopt en er minder fouten gemaakt worden? Dat kan weleens meerdere medewerker schelen!
 1. Verbeterde klantervaring
  Maatwerk software kan worden ontworpen om volledig aan de behoeften van je klanten of medewerkers te voldoen en hun zo een betere ervaring te bieden. Dit kan je klant- of medewerkerstevredenheid en loyaliteit sterk verhogen.
 1. Toekomstbestendigheid
  In het ontwerp van maatwerk software worden toekomstige veranderingen en updates al meegenomen. Natuurlijk kan altijd functionaliteit worden aangepast of toegevoegd. Maar ook op het gebied van integraties met andere software en als het gaat om beveiliging, zorgt het platform waarop de ontwikkeling gedaan wordt bijna automatisch voor modernisering. Dat betekent dat je software minder snel verouderd raakt en je in staat stelt om toekomstige ontwikkelingen en behoeften direct aan te pakken.
 1. Concurrentievoordeel
  Als je concurrent ‘blijven hangen’ in standaard software of spreadsheets, kun jij een voorsprong nemen. Met het inzetten van unieke functionaliteiten en het verbeteren van je bedrijfsprocessen en klantervaringen, kun jij het verschil maken.

Kortom, het laten bouwen van maatwerk software biedt veel verschillende voordelen. De belangrijkste voordelen zijn aanpassing aan je specifieke behoeften, hogere efficiëntie, schaalbaarheid, betere integratie, hogere veiligheid en kostenbesparing op de lange termijn.